Skip to main content
Politika

Vojtěch Munzar: Zrušení daně z nabytí nemovitostí je veliký úspěch, který pomůže všem, kteří si pořizují vlastní bydlení

By 17. 11. 2020No Comments

Mám velikou radost, že se nám konečně podařilo zrušit daň z nabytí nemovitosti. Zároveň Sněmovna odsouhlasila můj návrh, aby byly zachovány daňové odpočty úroků z hypoték.

Problematika bydlení a celková situace na trhu s nemovitostmi je stále aktuální otázkou. Kvůli přetrvávajícímu růstu cen nemovitostí, zejména v Praze, ale také u nás ve středních Čechách a větších městech České republiky, se vlastnické bydlení stále více vzdaluje střední třídě a mladým lidem. Přitom bydlet ve svém je snem mnoha lidí, kteří se chtějí postavit na vlastní nohy a zajistit bydlení sobě i svým potomkům. Zároveň je vlastnické bydlení určitou životní jistotou a formou majetkového zabezpečení. Tuto občanskou odpovědnost by tak měl stát podporovat a ne ji trestat zbytečnou administrativou či zdaněním. Čím více lidí bude vlastnit své domovy, tím lépe.

Ing. Vojtěch Munzar
poslanec za ODS
Ing. Vojtěch Munzar
poslanec za ODS

Jednou z těchto zcela zbytečných daní byla i daň z nabytí nemovitosti. Byla to zcela absurdní, nelogická a nespravedlivá daň, která pořízení vlastního bydlení prodražovala o 4 % z jeho ceny (např. z bytu v hodnotě 3 milionů byla daň z nabytí nemovitosti 120 tisíc korun). Jsem proto rád, že se nám letos konečně podařilo tuto daň zrušit. Navíc se podařilo se zrušením zachovat daňové odpočty úroků z hypoték, takže lidé mohou konečně využít tyto statisíce daleko lépe, než je jen poslat do státní kasy.

To byly také důvody, proč jsem o zrušení daně z nabytí nemovitosti usiloval už od začátku mého volebního období. Byl to jeden z hlavních bodů, se kterými jsem před třemi lety kandidoval do Sněmovny. Cesta k jejímu zrušení ale nebyla jednoduchá, protože již od začátku odmítaly zrušení daně vládní strany a skeptičtí byli i Piráti.

Poprvé se o zrušení daně hlasovalo v tomto volebním období na začátku roku 2018 a poté ještě několikrát. Postupně se však k této myšlence díky trpělivému vysvětlování a argumentování přidávali i další, až nakonec se zrušením přišla sama vláda.
Stejně jako u většiny věcí to mělo ale háček. Podmínkou zrušení daně bylo zrušení daňových odpočtů úroků z hypoték. Místo jednorázového zdanění tak chtěla vláda daň jen rozložit v čase a vyměnit jedno zdanění za jiné.

Daň z nabytí z nemovitosti by tak lidé, kteří pořizují byt či dům na hypotéku, stejně zaplatili, jen v jiné podobě. Naštěstí se mi ale podařilo prosadit, že budou tyto odpočty úroků zachovány, a to do výše 150 tisíc korun za rok. To je zcela dostatečná částka při pořízení jakéhokoliv normálního bytu či domu.

Celý tento dlouhý příběh naplnil starou moudrost, že trpělivost růže přináší a člověk se nemá vzdávat po prvním neúspěchu. Jak zrušení daně, tak zachování úroků pomohou všem, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení. Je to alespoň jedna z mála dobrých zpráv v tomto nelehkém období a velmi mě to těší.

Ing. Vojtěch Munzar
poslanec za ODS