Skip to main content

Mým vlastním pozměňovacím návrhem zůstala tato možnost pro lidi s hypotékou zachována.

To pokládám za svůj největší úspěch. A kromě mnoha dalších drobností jsem rád, že se mi podařilo ulehčit živnostníkům formou zvýšení daňových výdajových paušálů na 2 mil. Kč. Ale také to nebylo hned, musel jsem to navrhnout několikrát. A třetím důležitým úspěšným návrhem, na kterém jsme se domluvili s dalšími kolegy, bylo snížit DPH na teplo na 10 % od 1. 1. 2020, což znamenalo, že všichni obyvatelé napojení na CZT nepocítili tak razantní zdražení, jaké by bylo bez tohoto snížení.

V roce 2017 jste byl zvolen poslancem za ODS, ale v politice jste začal na komunální úrovni na Kladně. Jaké byly vaše začátky a v čem se lišila tehdejší politika od té dnešní?
Začátky byly jiné, v roce 1997 ještě převládalo nadšení z nově nabyté svobody a myslím, že byl tehdy ze strany lidí větší zájem o věci veřejné. Proto jsem tehdy vstoupil do ODS jako mladý student vysoké školy a následující rok jsem se stal kladenským zastupitelem, kterým jsem vlastně zůstal až do roku 2018. To jsem už nekandidoval, protože jsem nechtěl kumulovat funkce.

Kladno, které je mým domovem od narození, mi díky tomu přirostlo k srdci ještě víc. Politika se na celostátní i komunální úrovni hodně změnila, a to kvůli sociálním sítím, které vás nutí reagovat promptně a psát velmi stručně. Lidé díky tomu mají spoustu informací, ale na druhou stranu jsou jimi přehlceni a už nemají kapacitu promýšlet vše do hloubky. Ale i v politice platí moudrost našich předků: „Dvakrát měř a jednou řež.“

Od voleb vládne hnutí ANO s ČSSD za podpory KSČM, takže ODS je v opozici. Jde i z opozičních lavic něco prosadit?
Pokud je člověk trpělivý a nevzdá se při prvním neúspěchu, tak to možné je. Samozřejmě nejde prosadit úplně všechno, ale někdy se přeci jen něco podaří, buď přímo prosazením vlastního návrhu, nebo tlakem na vládu, aby to sama předložila.

Například jsem hned po volbách začal navrhovat zrušení daně z nabytí nemovitosti, nejdříve to vláda sama odmítala, postupně se k tomu přidávaly další strany, až se to minulý rok povedlo. Navíc vláda chtěla lidem zrušit možnost odpočítat si úroky z hypotéky z daní a vzít si ty peníze z jiné kapsy občanů. Mým vlastním pozměňovacím návrhem zůstala tato možnost pro lidi s hypotékou zachována.

To pokládám za svůj největší úspěch. A kromě mnoha dalších drobností jsem rád, že se mi podařilo ulehčit živnostníkům formou zvýšení daňových výdajových paušálů na 2 mil. Kč. Ale také to nebylo hned, musel jsem to navrhnout několikrát. A třetím důležitým úspěšným návrhem, na kterém jsme se domluvili s dalšími kolegy, bylo snížit DPH na teplo na 10 % od 1. 1. 2020, což znamenalo, že všichni obyvatelé napojení na CZT nepocítili tak razantní zdražení, jaké by bylo bez tohoto snížení.

Při změně volebního zákona se diskutovalo o tom, zda má být jedna kandidátka na celou zemi. Zůstalo rozdělení na kraje. Má to podle Vás praktický smysl?

Poslanec má být svázán se svým regionem a s lidmi, které zastupuje. Nerozhoduje se jen podle ideových hledisek, ale také podle zkušeností, znalostí místa a problémů, které v regionu občany trápí. A je důležité, aby se měli na koho obrátit.

Poslanec může pomoci při prosazování konkrétních projektů a záměrů, které jeho regionu pomohou. Zase pár příkladů: při přípravě modernizace trati Kladno–Praha se podařilo domluvit, že se bude připravovat přímé železniční napojení z Kladna na letiště. Původně by totiž Kladěňáci museli jet do Prahy, tam přesednout a vrátit se spojem na letiště. Považuji to za důležité do budoucna, až se nám snad vrátí normální časy a na pracovní místa na letišti spousta Kladeňáků.

Jako středočeští poslanci jsme se domluvili a prosadili vyjmutí Berounky z tzv. seznamu vodních cest, protože ač bylo splavnění Berounky ještě méně reálné než vodní koridor Dunaj, Labe, Odra, stát pořád utrácel nemalé prostředky za různé studie.

Přírodní ráz Berounky tak zůstane zachován a navíc se ušetří peníze daňových poplatníků. Na konci minulého roku hrozilo uzavření informačního centra Křivoklátsko z důvodu prodeje budovy ze strany Ministerstva životního prostředí. Interpeloval jsem ministra Brabce, aby prodej pozastavil a mohlo se připravit řešení na zachování tohoto informačního centra.

Jak se na Vás mohou lidé obrátit, když potřebují s něčím podobným pomoct?
Mohou mě navštívit v poslanecké kanceláři ve spodní části hlavní třídy v Kladně nebo mi mohou poslat dopis, e-mail, případně napsat přes sociální sítě. Hodně komunikuji s lidmi prostřednictvím Facebooku, takže tam si moji stránku mohou najít a přes zprávu mě kontaktovat.